Nu har fästingsäsongen kommit igång igen och vi vill såklart skydda våra små älsklingar mot dessa äckliga kryp.
Jag har haft dåliga erfarenheter av olika preparat och fästinghalsband med kemikalier. Jag har upplevt hundar som har drabbats av hälta och konstiga smärtor medan de har använt dessa kemikalier:

Det gjorde att jag började leta alternativ. Något som visade sig fungera bra för mina hundar av rasen Russkiy toy (långhår samt släthår) var bärnstenshalsband.

SÅ HÄR FUNGERAR BÄRNSTENSHALSBAND

Bärnsten blir negativ elektrostatiskt laddad då den gnids mot t.ex.hundpäls. Om du gnider halsbandet mot pälsen innan du sätter på det så blir det laddat och fungerar direkt. Den lilla spänning som uppstår gillar inte fästingarna. Därför ska halsbandet inte sitta för stramt runt halsen. Utan det ska kunna röra sig runt hundens hals.

Jag använder bara äkta bärnsten till mina halsband och hos oss går det att beställa halsbanden i antingen obehandlade råa bärnstenar eller med slipade stenar. Våra halsband är gjorda på slitstark nylontråd.

Hur bra dessa halsband fungerar beror lite på hundens pälstyp eftersom det fungerar bäst då det kan röra sig mot pälsen och inte blir för stilla i t.ex. mycket tjock och tät päls. När din hund har vistats i fästingrika områden är det bra att kamma igenom hundens päls då en del fästingar hoppar på hunden och kryper runt men inte vill fästa på hunden tack vara bärnstenens elektrostatiska effekt. Har ni kammat hunden slipper ni att dessa sedan hoppar av hunden hemma hos er. Bärnstenshalsbandet har ingen effekt då pälsen är blöt utan fungerar i torr päls.